Blogger Widgets

June 28, 2015

Suunnittelua ja pohdintaa

Tuossa kun juttelin erään "kanta-asiakkaani" kanssa keramiikkajutuista, tuli pohdittua ihan vakavastikin sitä sellaista omien minitöidensä brändäämistä noin niin kuin vihdoinkin. Kun tuota minikeramiikkaa saa vaikka miten siistiä ja hienoa tusinatavarana halvalla Kiinasta, niin onhan siinä hieman haasteellista aloittelijana kilpailla kun hintaan haluaisi niin mielellään sisällyttää käyttämänsä ajan, vaivan ja materiaalikustannukset. Haluaisin tarjota ostajille hieman jotain muutakin kuin vain sen pienen keraamisen kökkänän, vaikka se nyt lähtökohtaisesti se pääasia näissä onkin. Mietin, että jos esineellä on jokin identiteetti (se mitä brändiksikin kutsutaan) saa ostaessaan automaattisesti hieman muutakin kuin vain itse esineen.

En niinkään halua lähteä myymään mitään tiettyä elämäntapaa tai mielikuvaa esineideni mukana siitä huolimatta, että olen jo jonkin aikaa vedonnut myyntipuheissani suomalaisen käsityön tukemiseen (tätä väitettä on aina yhtä katkeranmakeaa esittää kun sukunimi on mitä on, mutta olen kuitenkin suomalainen)...
Ajattelin lähinnä toteuttaa sellaisia pieniä konkreettisen tason muutoksia. Ensinnäkin esineiden pohjista on kokonsa takia toistaiseksi kokonaan puuttunut nimimerkki/puumerkki ja olisi ehkä korkea aika tarttua jotenkin tähän ongelmaan. Olen tähän asti pyrkinyt pakkaamaan myymäni/vaihtamani/lahjoittamani esineet "nätteihin" rasioihin ja aion mahdollisuuksien mukaan jatkaa sitäkin. Toiveenani on, että ostaja tuntee saavansa pienen aarteen avatessaan pakettiaan.
Lisäksi paketin mukana voisi tulla pieni logolla varusteltu saatekortti, jossa on esineiden "sarjanumerot" ja valmistuspäiväys. Tämä tarkoittaisi tarkempaa kirjanpitoa tuotoksistani ja myös siitä kuinka paljon niitä on maailmalla. Se on hieman lisätyötä, jonka todellisuudessa tekisin lähinnä omasta mielenkiinnostani, mutta jonka ostaja saisi kaupan päälle ainakin jonkinlaisena informaatiomuotoisena lisäarvona. Esine ei olisi enää niin satunnainen tai tuntematon, vaan sillä olisi jokin tausta ja konteksti. Taustaan voisi myös kuulua se, että dokumentoisin sen valmistusprosessia hieman seikkaperäisemmin täällä blogissa.

Toki lopullisen arvon määrää omistaja asettaessaan sen uudelle paikalleen, uuteen kontekstiin. Mutta ehkä näillä pienillä muutoksilla päästäisiin hieman lähemmäs rahallisen hinnan, vaivan ja fyysisen esineen ominaisuuksien (laadun) keskenäistä tasapainoa.

Nyt kun vain keksisi jonkun sopivan taiteilijanimen tai nimikkeen, jonka alle nämä sovittaisi... Uskaltaiskohan tuota Fingers and Thumbsia käyttää, kun se lie ehkä yleisyytensä takia ongelmallinen. :/

---Edit: Facebook-sivu löytyy nyt täältä.

No comments:

Post a Comment

日本語でもコメントを置いては大丈夫です。私は書くのが苦手ですが、大体分かりますよ〜! 質問があれば是非訊いてくださいね。 ^ ^

Suomeksikin saa tottakai kommentoida! (Jos jokin ihmetyttää, kysy ihmeessä.) :3

Ni kan lämna frågor eller kommentarer på svenska också. :D